Cilt Alt Tonu Nedir & Nasıl Bulunur?

cilt alt tonu renkleri

Her insan farklı bir cilt tonuna ve cilt alt tonuna sahiptir. Ten renklerinin kaynağı vücudumuzda bulunan pigmentlerdir. Derinin epidermis tabakasında melanosit hücreleri bulunur. Bu hücreler, melanin adı verilen bir pigment üretir ve bu pigment vücudunuzdaki renklendirme işlemlerinin gerçekleşmesini sağlar.

Ten rengi melanin tarafından belirlenir ve iki türü bulunur. Eumelanin çeşidi tene kahverengi-siyah bir görünüm verirken, pheomelanin türü sarı-kırmızı tonlarda renk verir. Kişinin ten rengi bu iki türün baskınlığına bağlıdır. Eğer eumelanin baskınsa kişi esmer, pheomelanin daha baskınsa açık tenli olur. Bunların oranlarına ve miktarlarına göre ten çok açık beyaz renkte, kumral ya da çok esmer olabilir. 

Açık, kumral ve koyu renklerde tene sahip insanlar arasında da farklılıklar bulunur. Kişiler hemen hemen aynı cilt tonuna sahip olsalar bile farklı görünebilirler. Bunun sebebi cilt alt tonu unsurudur. Cilt alt tonu birçok farklı etkiye sahiptir ve bütün havanızı değiştirir. 

ten renkleri

Cilt Alt Tonu Her Şeyi Etkiliyor 

Giydiğiniz kıyafetler ve günlük kombinlerinizde kullandığınız parçalar cilt alt tonunuza göre farklı dururlar. Çok sevdiğiniz bir rengin her tonunu kendinize yakıştıramamanız, benzer ten rengine sahip olduğunuz birinde gördüğünüz bir kıyafetin renginin sizde çok boğucu durması, kimi renklerin size çok yakışması veya yakışmamasının sebebi genellikle cilt alt tonunuzdur. 

Kendinizdeki tekdüzelikten sıkıldığınız ve değişiklik istediğiniz bir dönemde, saç renginizi değiştirmeyi planlamış olabilirsiniz. Hayalinizdeki saç rengini belirlemek için farklı modellere göz gezdirdiğiniz sırada kendi ten renginize uygun kişilerdeki saç renginize bakarsınız çünkü “Onun tenine yakışmışsa benimkine de yakışabilir” diye düşünebilirsiniz. Çok beğendiğiniz bir rengi uygulatmak için heyecanla kuaföre gittiğinizde hiç beklemediğiniz bir sonuçla karşılaşabilir ve hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Çünkü seçiminiz her ne kadar doğru gibi görünse de cilt alt tonunuzu hesaba katmamış olabilirsiniz. 

Takılar, kombinlerinizde sıklıkla kullandığınız tamamlayıcı parçalardır ve sıradan bir kombini bile şık bir hale büründürebilir. Takılar farklı maddelerden üretilip farklı renklendirmelerle tasarlanabilirler. Gümüş, altın, gold gibi renklere sahip takıların teninizde duruşunu da yine cilt alt tonunuz etkiler. 

cilt alt tonu

Cilt Alt Tonu Makyaj Alışkanlıklarınızı Değiştirebilir

Makyaj, hemen hemen her kadının güzelliğini vurgulamak ve daha sağlıklı, renkli bir görünüme ulaşmak için başvurduğu destekleyici bir yöntemdir. Fondöten, ruj, far, allık, bronzer gibi kozmetik ve makyaj ürünlerinin oluşturulmasında pigmentlerden yararlanılır. Bu pigmetlerin de alt tonları bulunur. Fondötenlerin birçok farklı renk seçeneği bulunur. Açık koyu olarak ayrılmasının dışında ten renklerine göre alt renk tonlarına da ayrılan bu ürünlerde, cilt alt tonuna göre tercih yapmak oldukça önemlidir. 

Seçeceğiniz rujun rengi tüm makyajınızı değiştirir. Güzel bir makyaja son dokunuş olarak konduracağınız rujun alt tonunu yanlış seçmek tüm makyajınızın kötü görünmesine sebep olabilir. Tüm bu seçimlerde teninize uygun tercih yapabilmek için cilt alt tonu nedir ve cilt alt tonu nasıl belirlenir sorularının cevaplarını merak ediyor olabilirsiniz. 

cilt alt tonu renkleri

Cilt Alt Tonu Çeşitleri Nelerdir?

Cilt alt tonları sıcak, soğuk ve nötr olmak üzere üç farklı kategoriye ayrılır. Bu tonlar kişinin açık ya da koyu tenli olmasıyla alakalı değildir. Esmer bir kişi soğuk alt tonlu cilde sahipken, beyaz tenli biri de soğuk alt tonlu cilde sahip olabilir. Yani alt ton değerlendirirken cilt tonuna bakmak yanlış bir kriter olacaktır. Nötr alt ton, en az görülen türdür. Sıcak ve soğuk alt tona daha sık rastlanır. 

Cilt alt tonu bulma formülü ile alt tonunuzu öğrenmek, seçimlerinizde doğru renkleri tercih etmenizi sağlayacak ve daha iyi görünmenize yardımcı olacaktır. Buna göre saç renginizi değiştirirken daha doğru bir seçim yapabilir, kombinlerinizde kullanacağınız renkleri belirleyebilir ve makyaj malzemelerinizi daha doğru seçebilirsiniz. Çoğu kozmetik ürününün etiket kısmında hangi alt tona sahip olduğu yazar, bunu kontrol ederek kendinize uygun seçimi daha rahat yapabilirsiniz. Şimdi cilt alt tonunun çeşitlerini inceleyelim. 

Sıcak Ton

Sıcak tona sahip kişilerin cilt alt tonu pigmentleri sarıdır. Bu kişiler güneşe çıktıklarında yanmak yerine bronzlaşır, güneşten kızararak etkilenmezler. Turuncu, mercan, şeftali, nar çiçeği, krem, petrol mavisi, kızıl kahve ve hardal gibi renkler yakışır. Eğer cilt alt tonunuz sıcaksa, kıyafetlerinizde bu renklere uygun seçimler yapmanız sizi daha canlı ve dinamik gösterir. 

Sıcak cilt alt tonu için takılarınızı seçerken gold detayları bulunanlardan yana tercih yapmalısınız. Sıcak cilt alt tonu saç rengi tercihi konusunda ise bal karamel, kızıl, bakır, koyu kahverengi, bal köpüğü gibi renkleri tercih ederseniz saç renginiz sırıtmaz ve doğal bir görünüme kavuşur. 

Makyaj malzemesi seçerken özellikle fondöten rengine dikkat etmelisiniz. Sarı alt tonlu ürünler seçmelisiniz. Şeftali tonlarında allıklar size çok yakışır. Nude ve şeftali tonundaki rujlar makyajınızı tamamlayacaktır. Altın, bakır, kahve tonları ve açık yeşil farları tercih edebilirsiniz. 

Soğuk Ton

Cilt alt tonu pembe olan kişilerdir. Güneşe çıktıklarında bronzlaşmaları zordur, önce kızarırlar ve güneş yanıklarına maruz kalabilirler. Mor, mavi, kırmızı ve turuncunun tüm tonları yakışır. Pembe ve kırmızı renk seçimlerinde mavi tabanlı olmalarına dikkat ederek tercih yaptığınızda en doğru sonuca ulaşmanız mümkündür.

Soğuk cilt alt tonu takılarda gümüşü daha iyi yansıtır. Gold detaylı takılar soğuk tona sahip kişileri solgun gösterebilir. Soğuk cilt alt tonlu fondöten pembe alt tona sahip olmalıdır. Gri, gümüş, pembe, mor, mavi, pembe gibi farlar tercih edebilirsiniz. Pembe ve kırmızı tonlarda ruj kullanabilirsiniz. Soğuk cilt alt tonu saç rengi seçimlerinde ise platin, küllü kumral, siyah, açık kahve gibi renkler tercih edilmeli.

Nötr Ton

Az görülmesine rağmen cilt rengi alt tonu nötr olanlar en şanslı gruptur. Her rengi ve her tonu taşıyabilirler. Hem sıcak hem soğuk tonları rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Nötr cilt alt tonu sıcak ve soğuk tonlar için yapılan tüm önerileri kullanabilir. Nötr cilt alt tonu saç rengi tercihinde ise hem açık hem koyu, hem küllü hem dore renkler tercih edilebilir.  

cilt alt tonu

Cilt Alt Tonu Belirleme Yöntemleri

Tüm bu bilgilerden sonra kendinize uygun seçimler yapmak için cilt alt tonu öğrenme yöntemlerini kullanabilirsiniz. Cilt alt tonu nasıl anlaşılır sorunuza üç farklı önerimiz bulunuyor:

  1. Damar testi: Bu testi doğal gün ışığında yapmalısınız. El bileğinin iç kısmı ince bir deriye sahiptir ve bu kısımdaki damarlar rahatlıkla gözlemlenebilir. Damarlar mavi ve mor renkte ise soğuk alt tona, yeşil renkte ise sıcak alt tona sahipsiniz demektir. Eğer hem yeşil hem de mor ve mavi damarlarınız varsa alt tonunuz nötrdür. 
  2. Takılara göre değerlendirmek: Gold yani altın ya da altın renkli takılar cildinizi sağlıklı ve parlak gösteriyorsa sıcak bir tona sahipsiniz. Aynı etkiyi gümüş takılardan alıyorsanız soğuk tona sahipsiniz. Her ikisinde de aynı etkiyi alıyorsanız nötrsünüz.
  3. Beyaz kâğıt testi: Gün ışığında ve tamamen aydınlık bir ortamda, aynanın karşısına geçerek beyaz bir kâğıdı yüzünüzün yanında tutun. Renk değerlendirmesini boynunuza göre yapmanız daha doğru olacaktır. Eğer kâğıda göre daha sarı duruyorsanız sıcak, daha pembe duruyorsanız soğuk alt tonlusunuz demektir.